Veiledning til generell studiekompetanse

Usikker på om du har generell studiekompetanse? Du finner informasjon om hva som gir generell studiekompetanse på våre landsider.  

Ikon for universitet og høgskole
Informasjonen gjelder for opptak til universitet og høgskole.

Veiledningsskjemaet er avviklet 

Det ikke lenger mulig å sende inn veiledningsskjemaer for veiledning til generell studiekompetanse hos Samordna opptak. 

For å effektivisere veiledningstjenesten blir veiledningsskjemaet erstattet av mer informasjon på våre nettsider.  

Du vil fremdeles få svar på de spørsmålene du måtte ha ved å kontakte oss per e-post, og du vil få svar på e-post innen fem virkedager. Du vil altså få den samme hjelpen som før, men uten å måtte fylle ut skjemaet og sende dokumenter i posten. 

 Du må ikke sende utdanningsdokumenter per e-post, da e-post ikke er en sikker kanal for å dele dokumenter med personopplysninger.  Vi vil vurdere om det er nødvendig å se på utdanningsdokumentene dine. Du vil i så fall få beskjed om hva du må gjøre. 

Du vil ikke få svar på henvendelse om veiledning i perioden 1. februar til 1. september, da vi jobber med opptaket til universiteter og høgskoler.

Orienter deg på nettsidene

Du finner alltid oppdatert og korrekt informasjon om kravene til generell studiekompetanse på våre nettsider. Informasjonen på nettsidene blir endret når vi mottar oppdatert informasjon om et lands utdanningssystem eller når politiske føringer krever at vi endrer praksis. Eventuelle endringer i regelverket blir publisert på nettsidene våre senest 15. desember før det kommende års opptak. Vi vil minne deg om at du er selv ansvarlig for å holde deg oppdatert om hvilke regler som gjelder det året du søker opptak. 

Nettsidene om utenlandsk utdanning har en fast struktur. Velg landet ditt i den alfabetiske listen for å få tilgang til følgende informasjon: 

  • Under «Opptakskrav» finner du informasjon om hva som kreves for å få generell studiekompetanse med utdanning fra landet du kommer fra.  

  • Under «Hva må du laste opp?» finner du en utfyllende liste over hvilke dokumenter du må laste opp når du søker opptak.  

  • Du finner informasjon om hvordan poengsummen din blir regnet ut under «Poengberegning».  

  • Hvis det er mulig å dekke spesielle opptakskrav med fag fra videregående skole fra landet du kommer fra, finner du detaljert informasjon om dette under «Spesielle opptakskrav».  

  • På siden «Dekker du ikke opptakskravene?» finner du informasjon om hva du kan gjøre hvis du har en utdanning som ikke gir generell studiekompetanse. 

Er det noen andre som henvender seg på dine vegne?

Vi anbefaler at du selv tar kontakt for å få svar på spørsmål om opptak. Dersom det skulle være helt nødvendig kan du gi tillatelse til at en annen person kan be om kan kontakte oss på dine vegne. Dette kan for eksempel være en rådgiver i fylkeskommunen. Du må da gi den personen fullmakt.

Fullmakten må inneholde:

  • Navnet ditt (fullmaktgiver)  

  •  Søknadsnummeret ditt hvis du har en aktiv søknad når du tar kontakt* 

  • Navn, telefonnummer og e-postadresse til den som får fullmakt (fullmaktshaver) 

  • Tidsrommet fullmakten gjelder for 

*Hvis du ikke har en aktiv søknad når du tar kontakt, kan du se bort ifra dette punktet. 

Vi understreker at det er svært viktig å oppgi kontaktinformasjonen til den du gir fullmakten til (fullmaktshaver), slik at vi kan kontrollere at det er rette vedkommende som kontakter Samordna opptak.

Du må datere fullmakten og laste den opp i Søkerportalen.

Publisert 10. nov. 2017 14:16 - Sist endret 9. feb. 2024 16:00