Veiledning av personer med ukrainsk utdanning

Dette er en samleside med informasjon til rådgivere som veileder personer med ukrainsk utdanning.

For rådgivere

Det er mange som kontakter oss på vegne av personer med ukrainsk utdanning. Vi svarer gjerne på generelle spørsmål, men vi ber ofte om at søkere selv kontakter oss hvis de har konkrete spørsmål om utdanningen sin. Hvis de ikke har mulighet til å gjøre dette, må de laste opp en fullmakt til rådgiver i søkerportalen

Vi har en egen artikkel med mer informasjon til rådgivere som veileder personer med utenlandsk utdanning

Vurdering av utdanningsdokumenter

Samordna opptak får ofte spørsmål om det er mulig å sende inn utdanningsdokumenter for å få disse vurdert. Vi vurderer som hovedregel ikke dokumentasjon utenom opptaksperioden, da de aller fleste vil finne informasjonen de trenger på den ukrainske landsiden. Hvis man ikke finner svar på landsiden kan man ta kontakt med Samordna opptak på e-post. 

Ikke legg ved utdanningsdokumenter eller oppgi sensitive opplysninger per e-post.

Ofte stilte spørsmål

Hvilke studier kan man søke gjennom Samordna opptak?

Samordna opptak har opptak til norskspråklige studier ved universiteter og høgskoler. Dette er i hovedsak bachelorgrader, årsstudier, 5-årige integrerte mastergrader og profesjonsutdanninger.

Hvis den du veileder har lyst til å søke opptak til masterutdanninger, engelskspråklige studier eller andre utdanninger, må vedkommende søke direkte til lærestedet. Dere finner mer informasjon om studier som undervises på norsk finner du på utdanning.no. Informasjon om utdanninger som undervises på engelsk finner dere på studyinnorway.no

Hvordan dekke opptakskravene med ukrainsk utdanning?

For å konkurrere om opptak til høyere utdanning gjennom Samordna opptak må søker ha generell studiekompetanse.  

Søkere med utdanning fra Ukraina må dokumentere fullført og bestått videregående skole, minst 1 års høyere utdanning og tilstrekkelige kunnskaper i norsk og engelsk. Det er også mulig å dekke utdanningskravet på andre måter: Fullført og bestått videregående skole kombinert med kvalifikasjoner som for eksempel Диплом молодшого спеціаліста (Dyplom molodsjoho spetsialista) kan dekke utdanningskravet. Dette kan dere lese mer om i artikkelen Ukraina - opptakskrav.

De som har fullført ukrainsk videregående skole, men som mangler minst 1 års høyere utdanning, må ta fag i norsk videregående skole for å bli kvalifisert. Vi har en egen artikkel med oversikt over disse fagene

Finnes det unntak i regelverket for søkere med ukrainsk utdanning?

Sommeren 2022 ble det innført en midlertidig ordning om dispensasjon i Forskrift om opptak til høgare utdanning for søkere med flyktningstatus, der lærestedene kunne gi opptak til kvalifiserte søkere som ikke dekker kravene til generell studiekompetanse på vanlig måte. Denne ordningen gjaldt bare for opptak til studieåret 2022/2023, og er ikke videreført. Ordningen gjaldt ikke studier som ble tilbudt gjennom Samordna opptak.

Noen læresteder har opprettet egne studietilbud for søkere med flyktningstatus. Disse tilbudene søker man opptak til hos lærestedene, og ikke gjennom Samordna opptak. Study in Norway har en egen side med informasjon til flyktninger som vil søke opptak til engelskspråklige studieprogrammer.

Er det mulig å dekke spesielle opptakskrav med ukrainsk utdanning?

Det er mulig å dekke noen spesielle opptakskrav med fag fra Ukraina. Vi har en egen artikkel om dekking av spesielle opptakskrav.

Kan årsstudium i norsk dekke kravet om minst 1 års høyere utdanning?

Nei, fullført og bestått studium i norsk språk og samfunnskunnskap for utenlandske studenter (60 studiepoeng) kan ikke dekke krav om 1 års høyere utdanning for søkere som har videregående skole fra Ukraina. Dette gjelder alle land som har krav om universitetsutdanning i henhold til GSU-listen

Hva må lastes opp i søknaden?

Vi har en egen artikkel med oversikt over hvilke dokumenter som søker må laste opp i søknaden. 

Må det legges ved apostiller?

Samordna opptak har ikke krav om apostiller. Det står mer om dokumentasjonskrav i artikkelen Hva må du laste opp.

Kan Samordna opptak forhåndsberegne poengsummer?

Søknader blir ikke poengberegnet utenom opptaket. Kvalifiserte søkere som kan poengberegnes får poengsummen sin sammen med svaret på søknaden. Vi har en egen artikkel om poengberegning av ukrainske søkere.

Må søker få sin høyere utdanning godkjent fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (tidligere NOKUT-godkjenning) for å søke opptak?

Den høyere utdanningen fra Ukraina må være fra et godkjent lærested for å dekke kravet til minst 1 års høyere utdanning, men vi krever ikke godkjenning av utdanningen fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (tidligere NOKUT-godkjenning). Samordna opptak vurderer den høyere utdanningen når søknaden blir behandlet. Det står mer om dokumentasjonskrav i artikkelen Hva må du laste opp.

Kan Samordna opptak godkjenne videregående utdanning fra Ukraina?

Samordna opptak har ingen godkjenningsordninger for videregående utdanning, og skriver ikke ut bekreftelser på generell studiekompetanse utenom opptaket.

Kan Samordna opptak godkjenne ukrainske fag for norske vitnemål? 

Samordna opptak kan kun vurdere om fag fra ukrainsk videregående skole kan dekke studiekompetansefag og spesielle opptakskrav i forbindelse med opptak til høyere utdanning.

Dette er ikke det samme som å godkjenne fag i norsk videregående skole.

Samordna opptak har ikke myndighet til å godkjenne fag for å føre dem på norske vitnemål eller kompetansebevis, og informasjonen på nettsidene våre kan ikke brukes til dette formålet. Slike vurderinger blir gjort av videregående skoler og fylkeskommunen. 

Hvordan fortsette på en avbrutt utdanning fra Ukraina?

Det finnes ingen egen overgangsordning for ukrainske studenter som ønsker å studere i Norge. Det er mulig å få høyere utdanning godkjent og innpasset i et studieløp, men man må først ha fått opptak til et studieprogram i Norge. Det er lærestedet som vurderer dette og spørsmål om godkjenning av tidligere utdanning må derfor rettes til det aktuelle lærestedet.

Må søkere fra Ukraina betale studieavgift?

Studenter fra land utenfor EØS og Sveits må betale studieavgift, men noen studenter vil være unntatt fra å betale studieavgifter basert på opphold i Norge eller annen nær tilknytning til Norge. Dette vurderer lærestedet man søker opptak til. Kontakt lærestedet for mer informasjon.

Publisert 25. nov. 2022 14:21 - Sist endret 1. feb. 2024 11:06